ßßß
Składniki na bananowiecBiszkopt3 jajka M-ki,90 g mąki pszennej 650,90 g cukru kryształu,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.Masa bananowa600 g miąższu bananów,200 g masła,3/4 szklanki cukru pudru (można zmielić cukier kryształ w młynku do kawy — ja tak robię),3 żółtka jaj,1 galaretka brzoskwiniowa,1 szklanka gorącej wody.Pianka truskawkowa3 białka jaj,3 łyżki cukru kryształu,1 galaretka truskawkowa,1 szklanka gorącej wody.Galaretka pomarańczowa i przybranie bananowe1–2 banany,1 galaretka pomarańczowa,1 szklanka wody.Robimy bananowcaBiszkoptowy spódPrzygotowanie tortu bananowego rozpoczynamy od upieczenia biszkoptowego spodu. Z białek ubijamy gęstą, jednorodną pianę. Ubijając nadal, powoli dodajemy cukier i w końcu żółtka. Ubitą pianę mieszamy delikatnie z mąką pszenną i rozmieszanym w niej proszkiem do pieczenia, przekładamy do wyściełanej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy “do suchego patyczka” (150°C, ok. 50 min).Masa bananowa i pianka truskawkowaGalaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Podobnie postępujemy z galaretką truskawkową. Obydwie zostawiamy do ostygnięcia. Użyjemy ich, gdy zaczną tężeć.Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na jednolitą masę. Dodajemy bananowy miąższ i dokładnie rozcieramy. Może się trochę “zwarzyć” (będzie wyglądać jakby nie chciało się połączyć), ale absolutnie się tym nie przejmujemy. Masę bananową mieszamy dokładnie z tężejącą galaretką o smaku brzoskwiniowym i wylewamy na biszkoptowy spód obłożony plastikowym pierścieniem.Białka ubijamy i gdy piana jest już sztywna, ubijając nadal, powoli dosypujemy cukier. Do piany dodajemy tężejącą galaretkę truskawkową i jeszcze przez chwilę ubijamy. Piankę truskawkową wylewamy na poprzednio ułożoną na cieście masę bananową. Ma mniejszą gęstość od tej ostatniej, więc pozostanie na wierzchu.Bananowca wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia obydwu warstw. Cierpliwie czekamy.Na wierzchu zastygniętej pianki truskawkowej układamy banany pokrojone w cienkie plasterki. Zalewamy zimną, tężejącą galaretką pomarańczową. Ponownie wstawiamy bananowiec do lodówki do zastygnięcia i znowu czekamy, aż kolejna warstwa zgęstnieje.Po godzince — dwóch nareszcie zajadamy 🙂 Smacznego!